top of page
Zoeken

De zuidelijke karmijnrode bijeneter terug voor de zomer

Met de zomer voor de deur kijken we naar onze vliegende zomergast, de Zuidelijke Karmijnbijeneter. Een van de kleurrijkere vogelsoorten in zuidelijk Afrika en een must voor elke vogelliefhebber.


Karmijn Bijeneter
Photo by ebird

Gebruikelijke namen

Karmijnrode bijeneter (Engels), rooiborsbyvreter (Afrikaans); iNkotha-enkulu (isiZulu) en Nkhonyana (Xitsonga).


Het Mandinka-volk in West-Afrika (zuidelijk Mali, oostelijk Guinee en noordelijk Ivoorkust) heeft de naam 'neef van het vuur' bedacht. De vogels worden zo genoemd omdat ze vuren bijwonen op zoek naar insecten die de vlammen ontvluchten.


Kleurrijk uiterlijk

Deze soort heeft, net als andere bijeneters, een rijke kleur en is overwegend karmijnrood, maar de kruin en onderstaart zijn blauw. Ze zijn de grootste van de Zuid-Afrikaanse bijeneters, met een lengte van ongeveer 25 cm exclusief de 12 cm lange staartwervels.


Migratie

De bijeneter is een migrerende soort, die het broedseizoen, tussen augustus en november, doorbrengt in Zimbabwe en Zambia, voordat hij in de zomermaanden naar het zuiden trekt, naar Zuid-Afrika, om vervolgens van maart tot augustus naar Equatoriaal Afrika te trekken.


Dieet en voeding

De volwassen bijeneters zijn voornamelijk luchtfoeragers, hun dieet bestaat uit verschillende ongewervelde dieren (libellen, termieten en sprinkhanen), kleine vissen en hun kuikens zijn uitsluitend insecteneters. Een van de gedragskenmerken die de soort heeft verworven, is het vermogen om sociale relaties aan te gaan met andere diersoorten.

Zowel de Zuidelijke Karmijnbijeneter als de Noordelijke Karmijnbijeneter zustersoorten zijn waargenomen terwijl ze meeliften op grote zoogdieren (buffels) en grote vogels (Kori Bustard) tijdens het foerageren. Ze dragen prooien vaak terug naar een zitstok, waar ze de prooi tegen de zitstok wrijven om hem te doden. Deze methode is effectief om bijen en wespen te verdelgen. Ze braken vaak braakballen uit die bestaan uit het exoskelet van insecten.


Bijeneters worden vaak gezien terwijl ze grasbranden achtervolgen. Door deze opportunistische strategie kunnen ze zich tegoed doen aan insecten die het vuur ontvluchten. Hun migratieroute kan die van sprinkhanen volgen, waardoor ze toegang krijgen tot een vaste voedselbron om hun energiebehoefte voor de komende weg te behouden.


Bijeneter Zuid-Afrika
Photo by South Africa Online

Habitat

In Zuid-Afrika is de soort aangepast aan open savannegebieden. Het karakteristieke schaarse savanneterrein biedt de vogels een voordeel bij de jacht op insecten. Door hun grote affiniteit met water bevinden vogelkolonies zich meestal op overstromingsvlakten die verbonden zijn met de rivieren waar ze broeden. Ze vormen nestholen op droge zandbanken. Je ziet ze vaak neerstrijken op planten die boven watersystemen hangen.


Broeden

Zuidelijke karmijnbijeneters vormen monogame broedrelaties en binden zich dus aan één partner. Het baltsgedrag houdt in dat mannetjes de vrouwtjes geschenken aanbieden in de vorm van insecten, waarna coïtus volgt als het vrouwtje de avances van het mannetje accepteert. Normaal produceert het vrouwtje ongeveer 2-3 eieren, maar de overlevingskans van de kuikens is laag door voedselschaarste.


Zowel volwassen als onvolwassen bijeneters hebben verschillende roepgeluiden. Volwassen dieren produceren verschillende roepgeluiden voor bedreigingen en baltsgedrag. Visueel vertoon om andere vogels af te weren bestaat uit het pluizen van de veren van het bovenlichaam en vrouwtjes bootsen meestal de houding van een jong na om een geschenk van een mannetje te ontvangen tijdens de balts.


Sociaal leven

Als zeer sociale vogels broeden ze in grote kolonies van ongeveer 1000 nesten op zandbanken. Zuidelijke karmijnbijeneters zitten naast elkaar op flora die over waterlichamen hangt, er zijn achtervolgingen en botsingen vanuit de lucht waargenomen.


Bedreigingen

Vanwege zijn extravagante verenkleed doden sommige culturele groepen de vogels voor hun kleurrijke veren en soms ook voor voedsel. Sommige imkers zijn ervan overtuigd dat de soort een bedreiging vormt voor hun honingbijenkwekerijen.

Dingo's (Canis familiaris dingo), varanen (Varanus varius), geelvoetige antechinus (Antechinus fiavipes) en rietpadden (Rhinella marina) zijn de belangrijkste roofdieren voor regenboogbijeneters. Deze roofdieren jagen voornamelijk op hun eieren en kuikens.


Behoud

Op de Rode Lijst van de IUCN staat hij geclassificeerd als Minst Zorgwekkend, omdat hij door zijn grote verspreiding niet voldoet aan de criteria om als Kwetsbaar geclassificeerd te worden. Het exacte aantal is niet gekwantificeerd en men denkt dat de populatie zuidelijke karmijnbijeneters afneemt. Hoewel de populatie in aantal afneemt, is de afname niet snel genoeg om de soort als zorgwekkend voor het behoud te bestempelen. Om als zorgwekkend te worden beschouwd, mag het verspreidingsgebied van een soort niet groter zijn dan 20 000 km2.


Verschillende menselijke activiteiten vormen een bedreiging voor de soort. Het alarmerende gebruik van insecticiden voor insectenbestrijding, de verstoring van rivieren door de bouw van dammen en hun overexploitatie voor voedselconsumptie leiden tot een afname van de populatie.


Bijeneter Vogels
Photo by Will Burrard-Lucas Science Photo Library

Dierlijke familie

Merops Nubicus (Noordelijke Karmijnbijeneter) is een zustersoort van de Zuidelijke Karmijnbijeneter. De soort is niet gedocumenteerd in Zuid-Afrika, maar nomadisch in Zambia. Het is interessant dat deze twee zustersoorten, hoewel ze ruimtelijk van elkaar gescheiden zijn, een soortgelijk gedrag hebben ontwikkeld, namelijk meeliften op grote vogels, met name de Kori- en Arabische trappen. Bijeneters behoren tot de orde Coraciiformes. Ze zijn verwant aan rollers, ijsvogels, neushoornvogels en een hele reeks andere vogelsoorten.


Leuke feiten


  • Ze zijn meesters in 'hawking', een jachttechniek waarbij vogels zich lanceren vanaf een baars, een insect vangen vanuit de lucht en terugkeren naar dezelfde of een andere baars.

  • Tijdens het broedseizoen eten de vrouwtjes slakkenhuizen, zand en andere kalkrijke dingen om sterkere eieren te produceren.

  • De meeste soorten van de familie zijn monogaam en beide ouders zorgen voor de jongen, soms met de hulp van andere vogels in de kolonie, een gedrag dat vrij ongewoon is voor vogels.

  • In het wild leven deze vogels gemiddeld zeven jaar. Soms kan hun levensduur oplopen tot 10-12 jaar.

  • Tijdens de broedperiode om eieren te leggen, verwijderen vrouwelijke vogels de eieren van de oorspronkelijke bewoner van het nest dat ze bewonen als hun eigen eieren.


De soort speelt een belangrijke ecologische rol in het ecosysteem, zijn biologische rol als ongediertebestrijder zorgt ervoor dat insecten in toom worden gehouden, zorgt voor evenwicht in het ecosysteem en elimineert zwakke leden in insectenpopulaties. Het zijn verbazingwekkende wezens om in het wild te observeren en ze leveren adembenemende foto's op, vooral als ze op een Buffel zitten.

17 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page